De 4 kenmerken van Leiderschap

senses-vision

wat voorbeelden


senses-vision

Congruent

senses-vision

Contribution

senses-vision

Commitment

senses-vision

Clarity




Waar zit jouw leiderschap?

Als je al jouw "Zintuigen" in kaart hebt is het nog maar een klein stapje naar Persoonlijk Leiderschap.
Als je een tikje dieper kijkt naar de kenmerken van leiders, zul je ontdekken dat er 4 fundamentele onderdelen zijn die ze allemaal gemeen hebben.
Het goede nieuws is dat je deze kenmerken allemaal al (geduldig wachtend) in huis hebt. Het lastige nieuws is dat je ze alle vier gelijktijdig moet 'leven'. Je kunt er niet een skippen en denken "die doe ik later wel".

Als je de oefeningen uit de Sense of Happiness hebt gedaan zou het geweldig zijn om deze laatste stap ook nog te nemen... Kom, dan gaan we de kenmerken van Leiderschap onthullen...


Contribution

Als je jouw Smaak in kaart hebt en je combineert dit met je Reuk dan zit je al heel dicht bij jouw unieke Contribution.
Leiders weten wat hun specifieke bijdrage is en wat het niet is.

Ze begrijpen ook dat andere mensen hun eigen specifieke bijdrage hebben en ze doorzien dat, respecteren dat en moedigen dit aan.
Leiders blijven heel dicht bij wat zij het beste kunnen bijdragen aan de situatie en gedragen zich niet als 'slimste jongetje in de klas'.

Het vraagt veel moed om zo te handelen en volledig te vertrouwen op je eigen en andermans unieke bijdrage.



senses-vision

Congruent

Waarschijnlijk ken je de uitdrukking "doen wat je zegt" wel. Misschien heb je zelfs wel gehoord van het achtvoudige pad van de Boeddha.
Nou, dat is wat congruent gedrag betekent.
In de dagelijkse praktijk zit hier vaak het verschil tussen leiders en managers en grijze muizen.

Congruent zijn is alleen mogelijk als je vanuit een dieper besef van je authenticiteit handelt. Het is niet onderhandelbaar.

En onthoud dat mensen kijken naar andere mensen en niet luisteren. Dit betekent dat wat je ook zegt mensen aanvoelen of het gemeend is en klopt met jouw gedrag. Als je zelf kinderen hebt weet je al lang hoe waar dit is....


senses-vision

Comittment

Is het niet onderhandelbaar voor je? Maakt het niet uit wat mensen er van denken, blijf je er voor staan? Zelfs als je alleen staat? Zelfs als het een tikje genant is?

Dat is commitment. Het betekent niet koppig, eigenwijs of overtuigd van jezelf, maar is ook weer een stuk meer dan betrokken. Het wordt met de tijd krachtiger maar begint met een simpel besluit.

Leiders voelen een groot commitment op hun visie, ze beseffen zich dat ze daarvoor op deze aarde zijn. Ook bij tegenslag blijven ze hieraan trouw..



senses-vision

Clarity

Op het eerste gezicht lijken dingen vaak simpel. Meestal omdat je informatie mist of het grote plaatje niet kent.

Kijk je wat dieper dan ontdek en ervaar je dat het minder simpel is en dingen met elkaar samenhangen. Het wordt complexer. Dat is waar we nu als wereld en organisaties staan: complex en wederzijds afhankelijk.

Als je daarboven uitstijgt dan zie je de Eenvoud. Je kunt dus de complexiteit ontstijgen door Eenvoud (Clarity).
Je zou het ook boerenwijsheid kunnen noemen. Leiders kijken vanuit eenvoud...



senses-vision

in een notedop

A Pig and a Chicken are walking down the road.
The Chicken says: "Hey Pig, I was thinking we should open a restaurant!"
Pig replies: "Hm, maybe, what would we call it?"
The Chicken responds: "How about 'ham-n-eggs'?"
The Pig thinks for a moment and says: "No thanks. I'd be committed, but you'd only be involved!"


Leiderschap = Liefde

Tegen een jonge manager werd op zekere dag gezegd dat hij, als hij carrière wilde maken, meer leiderschap zou moeten tonen. Hij ging naar een aantal cursussen en raadpleegde een aantal organisatie-adviseurs van succesvolle bedrijven. Hij slaagde er echter niet in te ontdekken wat leiderschap was.


Ten einde raad ging hij naar India en bezocht een befaamde goeroe. Hij vroeg de goeroe of deze hem kon vertellen wat leiderschap in essentie was, zodat hij meer leiderschap kon tonen en carrière maken. De goeroe knikte maar zei dat het nodig was om terug te komen met een volgeling, omdat hij het anders niet kon uitleggen.
De manager vroeg of dat een van zijn medewerkers kon zijn, maar de goeroe schudde het hoofd. ‘Het moet iemand zijn die je écht navolgt.’ De jonge manager vertrok met een gevoel van verwarring.


Enige jaren later kwam hij terug. Deze keer bracht hij zijn dochtertje van drie jaar mee en hij legde zijn besluit aan de goeroe uit: ‘U vroeg mij een volgeling mee te nemen, en zij volgt mij waar ik maar ga.’


De goeroe glimlachte, nam het kleine meisje op schoot en vroeg: ‘En waarom volgt ze je?’ De jonge manager dacht een ogenblik na en zei toen: ‘Ik denk omdat ze van me houdt.’ De goeroe knikte en vroeg: ‘En waarom houdt ze van je?’ De jonge manager dacht nog wat langer na en zei toen: ‘Ik denk omdat ik van haar houd.’


De oude goeroe knikte, gaf het kleine kind aan haar vader terug, schudde hem de hand en zei: ‘Ga, je weet nu alles wat ik jou over leiderschap kan leren.’

zo kan het ook